Höga Kusten

Ett av de mest attraktiva turistmålen i Sverige är Höga Kusten som ligger i Ångermanland. I stora drag omfattar det Härnösand, Kramfors och Örnsköldsvik. Efter senaste istiden gick landskapet genom en landhöjning på cirka 800 meter vilket skapade ett säreget landskap med höga klippor varierat med vikar och skär. Det beräknas att där har funnits människor i 7000 år.

Att området fått det klingande namnet Höga Kusten får tillskrivas förkämpen Birger Åström som i egenskap av länsarkitekt genomförde en utredning av landskapet under början av 70-talet. Man erhöll epitetet ”Världsarv” år 2000.

Semestra i Högsta Kusen

Som turist har man många olika alternativ att välja på vid ett besök i Höga Kusten. Ett mycket lovordat område är Mosjön med dess härliga camping och sjön med ädelfisk. Man behöver givetvis inte enbart ägna sig åt fiske vid Mosjön. Man kan också familjen runt en brasa vid sjön och ordna grillning under kvällen med den nedåtgående solen som kuliss. Kan någon spela gitarr är detta givetvis ett plus. Letar du efter någonstans att bo på när du väl är på plats kan du kontakta Mosjöns Camping. Möjligheter till avkoppling och aktiviteter för hela familjen finns, som anordningar för barnens lekar, minigolf och sportfiske. Mosjön har inplanterad ädelfisk och den fiskesugne kan lösa fiskekort och spinna, meta eller kasta fluga. Badbrygga finns också för den som vill ta sig ett dopp.

Gå på en upptäcktsfärd

Vill man ge sig ut på upptäcktsfärd i området finns det en hel del att välja på. Ta en tur ut till Högbondens fyrö, eller en vandring. Ta en del av Höga Kustens vandringsleder som finns i närheten, upp till Svedje och Hörnett till exempel. Eller kanske besöka några av de många fornlämningarna i området. På campingen ger man tips och råd om utflykter.

Comments are closed.
Back To Top