Stadshotellens historia i Sverige

När handeln och rörligheten ökade i Sverige under 1800-talet tack vare bland annat järnvägarnas utbyggnad så ökade även behovet för hotell och andra tillfälliga boenden. För att möta det ökade behovet började det byggas stora lyxiga hotell i mitten av staden, det stora stadshotellet.

Dessa nya stadshotell innehöll oftast även finare restauranger och festlokaler vilket snabbt gjorde dem till ett socialt och nöjesmässigt centrum i städerna. Precis som hotellet så var även dessa nöjeslokaler väldigt påkostade och ofta de finaste i staden tillsammans med möjligtvis banken, rådhuset och kyrkan.

Hotellen hamnade tillslut i koncernen SARAs ägo, en koncern som under ett tag ägde största hotellkedjan i landet. För nu drygt 20 år sedan gick företaget i konkurs vilket ledde till att hotellen såldes ut. Många av de gamla stadshotellen befinner sig nu i Elite hotells ägo där de har blivit varsamt restaurerade och återförde till sin forna höga standard.

Ett av de allra finaste stadshotellen ligger i Luleå och ägs av just Elite hotels. Idag innehåller den förutom hotell både lunchrestaurang samt en pub i brittisk stil. Hotellet byggdes i början av 1900-talet och skryter kanske främst med sin stora festsal som dekoreras med otroligt vackra ljuskronor.

Hotellen har idag dock idag moderniserats tydligt och innehåller självklart allt det man är van vid ett hotellbesök.

 

Comments are closed.
Back To Top