Svenskarnas resvanor

Varje år kan vi läsa om statistik kring svenskarnas resor under året. Enligt denna är det hela 60 procent av oss som reste utomlands under förra året och majoriteten väljer destinationer i Europa.

Spanien är tydligen vår favoritdestination och såg omkring dubbelt så många som andraplatstagaren Tyskland. När vi reser utanför Europa är det USA som får flest svenska besökare. Men vi reser mindre dit idag än tidigare, och en vanlig angiven anledning är faktiskt USA:s nuvarande president Donald Trump. Länder med mer politiskt instabila klimat besöks även i mindre utsträckning av svenskar idag. För mer information om dessa länder kan man besöka Utrikesdepartementet.

Priset för en tur och returbiljett till Spanien varierar enligt Avionero mellan 1 226 kr – 4 832 kronor. Och i snitt spenderar vi 15 600 kronor per person på utlandsresor. Medan vårt resande har ökat har pengarna vi spenderat minskar. En anledning till detta är att både priset för flygresor och boende har minskat.

Klimatfrågan blir en allt större i både nationell och internationell debatt och vi vet att de flesta är medveten om att flygresor kan vara en börda för klimatet på olika sätt. Men få svenskar verkar villig att klimatkompensera för sina resor. Det är dock inte alla som erbjuder klimatkompensation i samband med resor. Men enligt de som erbjuder klimatkompensation i samband med resor är detta fallet.

När man jämför flyg med andra transportmedel blir det också lättare att förstå varför vi väljer att flyga i sådan stor utsträckning. Faktum är att Sverige är ett av de billigaste länderna att flyga både från och till, vilket gör att fler drar nytta av det. Jämförelsevis är därför tåg rätt så dyrt och det har också blivit besvärligare att boka tågbiljetter från Sverige ned till stora delar av Europa. Restiden är ju också väldigt avgörande faktor för många.

Comments are closed.
Back To Top